söndag 13 september 2020

Politiska partier kan bidra med integrationen

  

Det verkar konsensus råda över att opinion vinnas enklast på att införa hårdare krav på integrationspolitiken. Vissa går längre än andra och tycks inte ta någon hänsyn till såväl grundlag, folkrätt eller minoriteters integritet. Det är lätt att påtala brister i integrations- eller migrationspolitiken från läktarplatsen och låtsas att föra “folkets” talan när man i realiteten inte är redo att ta ansvar eller bidra med konkreta, konstruktiva integrationsfrämjande förslag med god vilja. Politiska partier bör bidra med att integrera inte minst våra unga nya svenskar genom att locka dem till sina oftast till synes folktomma möteslokaler och föreningar. Det är dags att låta våra invandrare att vara delaktiga i politisk Sverige. 

 

Det låga valdeltagandet från invandrartäta förorter kan delvis förklaras av saknad av intresse och förståelse för politiken och hur det fungerar. Det är mycket allmänbildande att jobba och engagera sig politiskt. Genom det förvärvar man ovärderliga kunskaper om samhället för att inte nämna en snabb språkutveckling och förståelse för oskrivna normer man får genom att vistas bland politiker. Att bli politiskt engagerad innebär att man förses med ansvar som föranleder att man tänker på lösningar; det kallas medborglig/medborgerlig- eller samhällsansvar. Plötsligt känner man sig vara i en ställning som problemlösare som efter bästa förmåga bidrar med att lösa en del av sin stadsdels- eller kommuns problem.  

 

Det höga intresset som politiska partier visar ha för nämnda förorter en gång var fjärde år bör avges och partierna om de verkligen menar att de vill integrera invandrare in i samhället skapa en fungerande strategi för att engagera flera från invandrartäta förorter i politiken. Allt kan inte lösas av civilsamhället. Ungdomsförbunden kan tillsammans med moderpartier förmå synnerligen unga från utsatta invandrarområde bli politiskt engagerade och därigenom bli en del av dem. De människor har sina perspektiv som de skulle bidra med partier de värvas in. Resultatet blir ett mer integrerat Sverige, intressantare debatt med diversifierad synvinkel och därmed en mer kryddad diskussion i församlingarna. Det skulle politiska partier och inte minst Sverige tjäna på i längden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar